Predstavitev

Četrtna skupnost Šmarna Gora je po prebivalstvu najmanjša od sedemnajstih četrtnih skupnosti MOL, po površini meri 1443 ha. Sestavlja jo šest naselij: Tacen, Šmartno, Rašica, Zgornje, Srednje v Spodnjih Gameljnih.

 

Gameljne

Na planini med Rašico proti Savo se z vzhodom proti zahodu uvrščajo Zgornje, Srednje v Spodnjih Gameljnih. Čez vse tri teče potok Gameljščica, ki je močno narekoval razvoj Gameljne. Že samo ime pove, da so ob potoku nekoč obratovali mlini (»ga melje«), poleg mlinarstva pa sta se razvila lesna in  ribogojna dejavnost.

ČS Šmarna goraV drugi polovici 20. stoletja je razvoj mesta narekoval pomemben tovarniško pletenin Rašica, ki je nudila zaposlitev številnim družinam v okolici. Kljub žalostnemu koncu v 21. stoletju je pustila pomemben pečat, njegovi puloverji pa še vedno najdemo pri skoraj vsaki okoliški družini.

V Gameljnah se nahaja enota Mestne knjižnice Ljubljana – Knjižnica Gameljne, Kulturni dom Gameljne, cerkvi sv. Lenarta (Sp. Gameljne) v sv. Andreja (Sr. Gameljne), Prostovoljno gasilsko društvo Gameljne ter osnovni servisni obrati. V Srednjih Gameljnah se nahaja končna postaja linije mestnega potniškega prometa št. 8 (Gameljne-Brnčičeva) št. 21 (Gameljne Beričevo).

Rašica

Le dobrih 100 metrov razlike v nadmorski višini zagotavlja Raški kopanje v soncu, medtem ko je Ljubljansko polje še zavito v meglo. Rašica je najmanjše naselje v četrti skupnosti in se nahaja na slopu istimimenskega osamelca. V slovensko zgodovino se je žalostno zapisala kot prva požgana vas s strani okupatorja med 2. svetovno vojno.

Na Rašici se nahajata cerkev sv. Križa in Prostovoljno gasilsko društvo Rašica, nad vasjo pa vrh Staneta Kosca, na katerem stojita planinski dom v razglednem stolpu, ki lahko služi kot dobra alternativa obljudenim Šmarni gori.

Šmartno pod Šmarno goro

Šmartno se je začelo razvijati na križišču cest proti Gameljnamu, Tacnu v Vodicamu. V preteklosti, ko je bilo prebivalstvo bolj vezano na lokalne naravne danosti, so bile pomembne dejavnosti kmetovanja v lončarstvu, danes pa je večina našla zaposlitev v drugih delih Ljubljane.

Kot že ime pove, se nahaja tik ob Šmarni gori, zaradi lahke dostopnosti z gorenjskega odseka avtoceste pa predstavlja eno od priljubljenih izhodišč do njenega vrha. Tudi sicer je Šmartno dobro povezano z okoliškimi kraji z linijo mestnega potniškega prometa št. 8 (Gameljne-Brnčičeva) proti integrirani liniji št. 60 (Vodice-AP Ljubljana).

Zaradi svoje osrednje lege v četrtih skupnostih imajo v Šmartnem sedežu nekatere glavne institucije, kot so osnovna šola, pošta, pokopališče, župnija v župnijski cerkvi sv. Martina. Krepitev centralnih dejavnosti na območju Šmartna je predvidena tudi v prihodnje, in sicer z načrtovano gradnjo centra četrtne skupnosti Šmarna gora med Cesto v Gameljne na Cesto Vstaje.

Tacen

Danski največji kraj četrtne skupnosti leži med Šmarno goro v Savu, ki je prečka Tacenski most. Nekoč je bil Tacen znan po sadju, tako danes kot tudi drugih tradicionalnih obrtnih, dokončno izpodrinil novejše gospodarske dejavnosti, na nekdanji pomen sodstva pa spominjajo na veliko sodišče v središču naselja na ulici Pot sodarjev.

Iz Tacna vodi verjetno najbolj priljubljen pot na vrh Šmarne gore, za obiskovalce pa je v bližini mostu urejeno javno parkirišče, ki vsak soboto gostuje lokalno tržnico. Številni obisk Šmarne gore v Grmade je prisostvoval tudi razvoju gostinske dejavnosti, ki bogati lokalno ponudbo.

V Tacnu se na Pločanski nahaja Krajevni dom, kjer imajo sedež številnih društev v ustanovah, kot so Prostovoljno gasilsko društvo Tacen, Turistično društvo Tacen, Kulturno umetniško društvo Tacen, Društvo tabornikov Rašiški rod, v stavbi pa ima tudi četrto skupnost Šmarna gora. V središču naselja stoji cerkev sv. Jurija, pred katerim se nahaja prijeten mali trg z vodnjakom. Tacen je z okoliškimi kraji povezan z linijami mestnega potniškega prometa št. 8 (Gameljne-Brnčičeva) št. 15 (Medvode-Stanežiče).