Predstavitev

Četrtna skupnost Šmarna Gora je po prebivalstvu najmanjša izmed sedemnajstih četrtnih skupnosti MOL ter po površini meri 1443 ha. Sestavlja jo šest naselij: Tacen, Šmartno, Rašica ter Zgornje, Srednje in Spodnje Gameljne.

 

Gameljne

Na ravnini med Rašico in Savo se z vzhoda proti zahodu zvrstijo Zgornje, Srednje in Spodnje Gameljne. Čez vse tri teče potok Gameljščica, ki je močno narekoval razvoj Gameljn. Že samo ime pove, da so ob potoku nekoč obratovali mlini (»ga melje«), poleg mlinarstva pa sta se razvili tudi lesna in ribogojna dejavnost.

ČS Šmarna goraV drugi polovici 20. stoletja je razvoj kraja narekovala pomembna tovarna pletenin Rašica, ki je nudila zaposlitev mnogim družinam v okolici. Kljub žalostnemu koncu v 21. stoletju je pustila pomemben pečat, njeni puloverji pa se še vedno najdejo pri skoraj vsaki okoliški družini.

V Gameljnah se nahaja enota Mestne knjižnice Ljubljana – Knjižnica Gameljne, Kulturni dom Gameljne, cerkvi sv. Lenarta (Sp. Gameljne) in sv. Andreja (Sr. Gameljne), Prostovoljno gasilsko društvo Gameljne ter osnovni servisni obrati. V Srednjih Gameljnah se nahaja končna postaja linije mestnega potniškega prometa št. 8 (Gameljne―Brnčičeva) in št. 21 ( Gameljne- Beričevo).

Rašica

Le dobrih 100 metrov razlike v nadmorski višini zagotavlja Rašici kopanje v soncu, medtem ko je Ljubljansko polje še zavito v meglo. Rašica je najmanjše naselje v četrtni skupnosti in se nahaja na pobočju istoimenskega osamelca. V slovensko zgodovino se je žalostno zapisala kot prva požgana vas s strani okupatorja med 2. svetovno vojno.

Na Rašici se nahajata cerkev sv. Križa in Prostovoljno gasilsko društvo Rašica, nad vasjo pa Vrh Staneta Kosca, na katerem stojita planinski dom ter razgledni stolp in ki lahko služi kot dobra alternativa obljudeni Šmarni gori.

Šmartno pod Šmarno goro

Šmartno se je začelo razvijati na križišču cest proti Gameljnam, Tacnu in Vodicam. V preteklosti, ko je bilo prebivalstvo bolj vezano na lokalne naravne danosti, sta bili pomembni dejavnosti kmetijstvo in lončarstvo, danes pa si je večina našla zaposlitev v drugih delih Ljubljane.

Kot že ime pove, se nahaja tik ob Šmarni gori, zaradi lahke dostopnosti z gorenjskega odseka avtoceste pa predstavlja eno od priljubljenih izhodišč do njenega vrha. Tudi sicer je Šmartno dobro povezano z okoliškimi kraji z linijo mestnega potniškega prometa št. 8 (Gameljne—Brnčičeva) in integrirano linijo št. 60 (Vodice—AP Ljubljana).

Zaradi svoje središčne lege v četrtni skupnosti imajo v Šmartnu sedež nekatere od glavnih institucij, kot so osnovna šola, pošta, pokopališče, župnija in župnijska cerkev sv. Martina. Krepitev centralnih dejavnosti na območju Šmartna je predvidena tudi v prihodnje, in sicer z načrtovano gradnjo centra četrtne skupnosti Šmarna gora med Cesto v Gameljne in Cesto Vstaje.

Tacen

Danes največji kraj četrtne skupnosti leži med Šmarno goro in Savo, ki jo prečka Tacenski most. Nekoč je bil Tacen znan po sodarstvu, a so ga do danes, tako kot ostale tradicionalne obrti, dokončno izpodrinile novejše gospodarske dejavnosti, na nekdanji pomen sodarstva pa opominjata velik sod v središču naselja in ulica Pot sodarjev.

Iz Tacna vodi verjetno najbolj priljubljena pot na vrh Šmarne gore, za obiskovalce pa je v bližini mostu urejeno javno parkirišče, ki vsako soboto gosti lokalno tržnico. Številen obisk Šmarne gore in Grmade je prisostvoval tudi razvoju gostinske dejavnosti, ki bogati lokalno ponudbo.

V Tacnu se na Pločanski nahaja Krajevni dom, kjer imajo sedež številna društva in ustanove, kot so Prostovoljno gasilsko društvo Tacen, Turistično društvo Tacen, Kulturno umetniško društvo Tacen, Društvo tabornikov Rašiški rod, v stavbi pa ima sedež tudi Četrtna skupnost Šmarna gora. V središču naselja stoji cerkev sv. Jurija, pred katero se nahaja prijeten mali trg z vodnjakom. Tacen je z okoliškimi kraji  povezan z linijama mestnega potniškega prometa št. 8 (Gameljne—Brnčičeva) in št. 15 (Medvode—Stanežiče).