Sneg in led sta v minulih dneh povzročila precejšnjo škodo na območju celotne MOL. Drevesa se lomijo, nekatere ceste so zaprte, motena je oskrba z elektriko. Pristojne službe so nenehno na terenu!

Poškodovano drevje

Žled je povzročil pravo razdejanje v ljubljanskih gozdovih in parkih. Odstranjevanje podrtega drevja in polomljenega vejevja poteka na območju celotne MOL. Največ škode je nastalo na območju Most (v hribovitemu predelu) ter na področjih Viča, Šiške in v samem centru mesta.

Še posebej opozarjamo, da je hoja po Rožniku, Grajskem griču, Golovcu, Šmarni gori in v bližini gozdnega roba (Cesta Andreja Bitenca, Kamnogoriška, cesta proti Toškem čelu…) lahko smrtno nevarna zaradi nenadne porušitve dreves, zato do preklica odsvetujemo hojo na teh območjih!

Po naših ocenah bodo pristojne službe odstranjevale nevarne in polomljene veje s pločnikov in cestišč ter izvajale posek dreves vsaj še 10 dni z vsemi razpoložljivimi delavci in potrebno mehanizacijo, ter tako poskrbele, da bodo ceste v najkrajšem času normalno prevozne, peščeve površine pa prehodne.

Po mestu je uničenih okoli 1.500 dreves, podrlo se jih je pa okoli 300. Škode je za približno 310.000 eur.

Po prvih ocenah je v parkovnih gozdovih uničeno približno 30% gozda, škode pa je za okoli 120.000 eur. Z deli bomo pričeli takoj, ko bodo to dopuščali vremenski pogoji, dela pa bodo trajala najmanj 3 mesece.

Ob tem bi radi opozorili, da pristojne službe MOL ne izvajajo obrezovanja drevja in odstranjevanja odreza na zasebnih površinah – to morajo zagotoviti lastniki sami.

Intervencije

Intervencije se večinoma izvajajo zaradi odstranjevanja podrtega drevja in polomljenih vej, ki ovirajo promet in padajo na vozila in zgradbe, ter zaradi elektro ali telefonskih vodov. Ljubljanski gasilci so reševali tudi življenjsko ogroženo osebo, na katero je padla veja, zasilno so prekrili del objekta, ki ga je poškodovalo drevo, v sklopu izvajanja intervencij pa so zagotovili tudi agregat za električno energijo za napajanje črpališč vode na območjih brez elektrike. Intervencije se izvajajo na celem območju MOL, s pomanjkanjem elektrike pa se soočamo predvsem na hribovitem območju MOL.

V sistemu zaščite in reševanja so doslej opravili skoraj 700 intervencij. Pri njih je sodelovalo 400 članov organov vodenja, enot in služb za zaščito, reševanje in pomoč: poveljstvo javne gasilske službe MOL, Gasilska brigada Ljubljana, prostovoljna gasilska društva, Poveljstvo Gasilske zveze Ljubljana, Enota za podporo vodenja, Enota za logistiko sil, Oddelek za zaščito, reševanje in civilno obrambo MOL, ki so opravili okoli 20.000 delovnih ur.

Oskrba z električno energijo

Oskrba z električno energijo je od 1. 2. 2014 motena na območjih Prežganja (600 gospodinjstev), Lipoglava (predvideno je, da tamkajšnji prebivalci dobijo elektriko tekom današnjega dne), Rašice (danes je bil dostavljen agregat, s katerim bo oskrbljenih 53 gospodinjstev), Gameljn in dela Šmartna pod Šmarno goro.
Preskrba z vodo na območju brez električne energije je zagotovljena.
Sinoči so bile odstranjene ovire iz ceste na Toško čelo, danes bo cesta še splužena in posipana, gasilci delajo tudi na odstranitvi ovir na cesti Črnuče – Gameljne.

Cestne zapore

Trenutne so popolnoma ali delno zaprte še naslednje ceste:

 1.  Večna pot,
 2. Podgrad – Prežganje,
 3. Podgorska cesta – Šentvid,
 4. Dolina Besnice do izvoza Janče – Trebeljevo,
 5. Kamnogoriška od št. 90 do Ceste Andreja Bitenca,
 6. Cesta na Vrhovce od pralnice Mehurček do gradbišča,
 7. Karlovška cesta / polovična zapora,
 8. Koreninova ulica,
 9. Cesta na Bokalce (mimo Bokalškega gradu),
 10. Pot na Rožnik,
 11. Pot na Golovec (zgornji del poti),
 12. Kikljeva,
 13. Brdnikova,
 14. Cesta skozi Stanežiče,
 15. Volvalje (Mencingerjeva),
 16. Volavlje – Babja veja,
 17. Selo pri Pancah – Lipoglav (Strma),
 18. Zagradišče – Pečar,
 19. Črnuče – Gameljne.

 

Pojasnilo PGD Gameljne

»Cesta Spodnje Gameljne – Črnuče smo gasilci zaprli za ves promet že v nedeljo okoli 13. ure, saj ni bilo mogoče zagotoviti varnega prehoda čez gozd. Na cesto pa je padel tudi drog daljnovoda z vodniki. Za uradno zaporo smo zaprosili tudi pristojne službe.

V torek smo gasilci PGD Gameljne ter iz črnuške smeri PGD Črnuče in GBL odstranili vsa debla s cestišča, Elektro pa je porezal električne vodnike. Po pogovoru z vodjem del na elektro omrežju je še od 15.00 ure pa do 21.00 ure padlo na cesto več dreves, tako da so si morali delavci Elektra za umik ponovno narediti pot. Ker je drevje še zelo obremenjeno z ledom smo cesto pustili zaprto, saj se nam zdi vožnja po tem odseku preveč nevarna.

Danes pa je čez cesto padlo še dodatnih nekaj dreves. Glede na to, da imamo možnost obvoza smo gasilci mnenja, da je bolj varno cesto imeti zaprto toliko časa da se stopi večina ledu z dreves. »

Lojze Suhoveršnik
Predsednik PGD GAMELJNE

Zimska služba

Od četrtka naprej se je pospešeno izvajala tudi zimska služba. V akcijah je sodelovalo od 400 do 600 ljudi, odvisno od obsega akcije.
Okvirna poraba posipnih materialov v času od 30.1. do 4.2.2014:
785 t soli,
728 m3 mešanice peska in soli,
125 m3 peska
100 kg ecotraction.