Četrtna skupnost Šmarna Gora je s 5217 prebivalci (vir: Statistični urad Republike Slovenije z dne 1. 1. 2023), ki prebivajo na območjih Tacna, Šmartna in Rašice ter v naseljih Zgornje, Srednje in Spodnje Gameljne, najmanjša od sedemnajstih četrtnih skupnosti MOL. Po površini meri 1443 ha.

Gameljne

Na planini med Rašico proti Savi se od vzhoda proti zahodu uvrščajo Spodnje, Srednje in Zgornje Gameljne. Skozi Gameljne teče potok Gameljščica, ki je močno vplival na razvoj  Gameljn. Že samo ime pove, da so tam nekoč obratovali mlini (“ga melje”), poleg mlinarstva pa sta se razvili še lesna in  ribogojna dejavnost.

V drugi polovici 20. stoletja je razvoj kraja narekovala proizvodnja pletenin v tovarni Rašica v Zgornjih Gameljnah, ki je nudila zaposlitev številnim družinam v okolici. Kljub njenemu žalostnemu koncu v 21. stoletju je tovarna  pustila pomemben pečat, saj se njene pletenine   še vedno najdejo pri skoraj vsaki okoliški družini. V Zgornjih Gameljnah pa  že od pomladi 2019 na ogled svoje notranjosti  in na različne prireditve na prostem vabi prenovljena tako imenovana Ruska dača s svojim zelo skrbnim novim lastnikom.

Na območju Srednjih Gameljn se poleg Doma krajanov, v katerem so prostori Knjižnice Gameljne, ki je enota Mestne knjižnice Ljubljana, nahajajo podružnična cerkev sv. Andreja, gasilski dom Prostovoljnega gasilskega društva  Gameljne in servisni obrati ter končna postaja linij  Ljubljanskega  potniškega prometa št. 8 (Gameljne – Brnčičeva) in št. 21 (Gameljne – Beričevo). Poslovalnica Mercatorja v Srednjih Gameljnah je žal edina trgovina na tem območju, ki nudi krajanom osnovno oskrbo, za njo pa se nahajata otroško in športno igrišče s fitnes napravami. To je pa tudi edina športno rekreativna površina v četrtni skupnosti.

V Spodnjih Gameljnah  se nahaja podružnična cerkev sv. Lenarta, opata.

 

 

Šmartno pod Šmarno goro

Šmartno se je začelo razvijati na križišču cest proti Gameljnam, Tacnu in Vodicam. V preteklosti, ko je bilo prebivalstvo bolj vezano na lokalne naravne danosti, sta bili pomembni dejavnosti kmetovanje in lončarstvo, danes pa je večina našla zaposlitev v drugih delih Ljubljane.

Kot že ime pove, se naselje nahaja pod  Šmarno goro, zaradi lahke dostopnosti z gorenjskega odseka avtoceste pa predstavlja eno od priljubljenih izhodišč do njenega vrha. Tudi sicer je Šmartno dobro povezano z okoliškimi kraji z linijo mestnega potniškega prometa št. 8 (Gameljne-Brnčičeva) in primestno avtobusno linijo št. 60 (Vodice Ljubljana).

Zaradi svoje osrednje lege v četrtni skupnosti imajo v Šmartnu sedež nekatere glavne institucije: osnovna šola, pošta, cerkev sv. Martina in župnišče. Tu se nahaja tudi pokopališče. Na območju Šmartna, med Cesto v Gameljne in Cesto Vstaje, je v prihodnje z načrtovano gradnjo “Centra četrtne skupnosti Šmarna gora”, predvidena krepitev centralnih dejavnosti.

Ilustriran zemljevid Ljubljane s Šmarno goro.

Tacen

Danes največje območje  četrtne skupnosti leži pod Šmarno goro in ob Savi. Tacenski most je meja med Četrtno skupnostjo Šmarna gora in Četrtno skupnostjo  Šentvid. Šmarna gora  je priljubljena izletniška točka za mnoge Ljubljančane in okoličane , ki si želijo rekreacije in zdravega načina življenja. Šmarna gora za prestolnico predstavlja enega osrednjih rekreacijskih objektov v naravi. V zadnjih letih sta znani dve prireditvi in sicer »Tek na Šmarno goro« in » Rekord Šmarne«. Tek na Šmarno goro ima 30- letno tradicijo in je prerasel v eno večjih tovrstnih prireditev v Evropi.

Za obiskovalce pa je v bližini mostu urejeno javno parkirišče. Na Šmarno goro lahko pridete z več smeri. Razprostira se  nad Ljubljansko kotlino z dvema vrhovoma.  Zahodni se imenuje GRMADA ( 676 m) , vzhodni pa  Šmarna gora (669 m). Obisk številnih pohodnikov  Šmarne gore je pripomogel k  razvoju gostinske dejavnosti in  bogati ponudbi.

Na Pločanski ulici se nahaja Dom gasilcev in krajanov, kjer imajo sedež Četrtna skupnost Šmarna gora in društva. V središču Tacna stoji cerkev sv. Jurija, pred katerim se nahaja prijeten mali trg z vodnjakom. Tacen je z okoliškimi kraji povezan z linijami mestnega potniškega prometa št. 8 (Gameljne-Brnčičeva) in št. 15 (Stanežiče – Medvode).

Na brzicah reke Save v Tacnu pod Šmarno goro je mednarodno vadišče in tekmovališče za kanuiste in kajakaše, na katerem se prirejajo tudi svetovna prvenstva in ki slovi kot eno najlepših, a tudi najtežjih na svetu. Na koncu Tacna, tik pod Šmarno goro, je velik kompleks, 18 tisoč kvadratnih metrov velika posest. Nekoč je bila to posest gradiča Rocen. Po vojni so vse skupaj spremenili v najbolj slavno šolo v Sloveniji: v srednjo policijsko šolo. Na posesti so v desetletjih zgradili učilnice, internat in pomožne objekte. Srednjo policijsko šolo so kasneje ukinili in jo preimenovali v Policijsko akademijo.

 

Rašica

Rašica je najmanjše naselje v četrtni skupnosti Šmarna gora in se nahaja na sklopu istoimenskega  osamelca. V dobrih 100 metrov razlike v nadmorski višini zagotavlja Rašici kopanje v soncu, medtem ko je Ljubljansko polje še zavito v meglo. V slovensko zgodovino se je žalostno zapisala kot prva požgana vas s strani okupatorja leta 1941

V vasi Rašica se nahajata podružnična cerkev sv. Križa in gasilski dom Prostovoljnega gasilskega društva Rašica, nad vasjo pa vrh Staneta Kosca, narodnega heroja, s planinskim domom  in razglednim stolpom.