Sprehodi, izleti, tek in kolesarjenje

 

Četrtna skupnost Šmarna gora s svojo okolico nudi številne možnosti aktivnega preživljanja prostega časa v naravi. V ospredju je zagotovo pohodništvo s Šmarno goro, Grmado in Rašico na čelu, ponujajo pa se tudi tek, kolesarjenje, plezanje in ostalo.

 

ŠMARNA GORA

S svojo lego na robu Ljubljane, lahko dostopnostjo, različnimi potmi, ponudbo na vrhu in razgledom nad velikim delom osrednje Slovenije si je Šmarna gora (669 m) pridobila naziv najbolj obiskane slovenske gore. Množična obiskanost Gore je že leta 1911 pripeljala »nadinženjera« Frana Žužka do ideje o izgradnji žičnice, za katero je celo pridobil soglasje cerkvenih oblasti, a je kasneje projekt zamrl. Danes jo ljudje večinoma obiskujejo iz izletniških, športno-rekreacijskih in izobraževalnih razlogov, pestra zgodovina Šmarne gore pa priča o dolgi tradiciji romanja k Roženvenski Materi božji.

Že sama pot do vrha je prepojena z različnimi legendami in zgodbami, mnogo jih je vezano na turške vpade, Marijo, okoliško prebivalstvo itd. Na vrhu se nahaja gostilna, ki pohodnikom nudi osvežitev in sprostitev v ohranjenih prostorih stare gostilne ali pa v senci starih krošenj.
Čez leto se na Gori vrstijo številni družabni, športni in kulturni dogodki. Med najbolj obiskane sigurno sodita Tek na Šmarno goro in Planinska pesem.

 

GRMADA

Grmada (676 m) je višji in manj obiskan izmed dveh šmarnogorskih vrhov. Na Grmadi lahko v tišini uživaš na klopi, medtem ko se na sosednjem vrhu tre ljudi. Ponuja tudi drugo perspektivo na okolico in lahko služi kot prijetna sprememba okolja. Na južnem pobočju Grmade se nahaja Plezalna oz. Pogačnikova pot, ki pelje mimo Turnca.

 

RAŠICA

Rašica je  osamelec na vzhodnem delu ČS Šmarna gora. Ima več vrhov, med katerimi je najbolje obiskan Vrh Staneta Kosca (647 m), kjer sta zgrajena planinski dom in razgledni stolp, ki nudi čudovite razglede na okoliške hribe, Ljubljano in Alpe.

 

TEK IN KOLESARJENJE

Okoliški preplet travnikov, gozdov in polj nudi nešteto poti, ki dnevno gostijo mnoge tekače. Četrtna skupnost Šmarna gora predstavlja tudi dobro izhodiščno točko za kolesarske izlete v okolici (npr. kolesarjenje okoli Šmarne gore).

Gostinska ponudba

 

Tacen

 

Gostilna Košir

Naslov: Tacenska 142
www.gostilnakosir.si

 

Kavarna Dvor

Naslov: Pot sodarjev 2
www.dvortacen.si

 

Gostilna Grad

Naslov: Janeza Rožiča 2
www.gostilnagrad.si

 

Medo bar

Naslov: Tacenska 169

 

Gostilna Ledinek

Naslov: Šmarna gora 4
www.smarnagora.com

 

Gameljne

 

Gostilna Maček

Naslov: Spodnje Gameljne 28

Simon Bar

Naslov: Srednje Gameljne 43

 

Šmartno

 

Pr’Špan

Naslov: Cesta vstaje 85

Gostilna Bizeljčan

Naslov: Šmartno 5

 

Rašica

 

Pri Španu

Naslov: Rašica 13

Planinski dom na Rašici

Spletna stran: www.rasica.org/planinski-dom-rasiske-cete-na-rasici/ponudba/